To warto wiedzieć o błonniku

O błonniku witalnym zrobiło się w ostatnich latach dość głośno, szczególnie wśród osób, które są na diecie odchudzającej, walczą ze zbędnymi pokarmami lub po prostu interesują się zdrowiem własnego organizmu. Na rynku pojawił się już zarówno błonnik w proszku, jak i błonnik w tabletkach, dlatego jest on wygodny w stosowaniu i wciąż przyciąga uwagę kolejnych osób. Dlaczego jest tak cennym składnikiem naszej diety? Co właściwie powinniśmy o nim wiedzieć?

Co to jest błonnik?

Błonnik jest to włókno pokarmowe trawione w układzie pokarmowym człowieka. Błonnik wchodzi w skład struktury komórkowej roślin. Jeszcze do niedawna uważano, że błonnik jest czymś w rodzaju wypełniacza i w związku z tym pełni właściwie niezbyt istotną rolę w naszym organizmie. Tymczasem nie jest to prawda. Błonnik pełni bardzo ważną funkcję w procesie trawienia.

Jak dzieli się błonnik?

Błonnik podzielić możemy na dwie grupy: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy to gumy, pektyny i śluzy roślinne. Ma on niezwykle istotną rolę do spełnienia ponieważ razem z wodą tworzy żelową substancję, która doskonale pokrywa ścianki układu pokarmowego, tworząc znakomitą ochronę. Reguluje on także poziom cholesterolu, cukru oraz pomaga w problemach z nadciśnieniem.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie to przede wszystkim celuloza, lignina oraz krzemionka. Odpowiada on przede wszystkim za właściwą perystaltykę drażniąc odpowiednio ścianki jelit.