Tabletki na serce – skład i działanie

tabletki na serce

Tabletki na serce są znanym suplementem diety, który z jednej strony sprzyja wzmacnianiu pracy serca, z drugiej natomiast wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego układu krążenia. Mogą być przeznaczone zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn.

Jaki wpływ na pracę serca wywierają suplementy diety?

Dzięki tabletkom na serce, które w swoim składzie zawierają bardzo cenne komponenty, preparaty wzmacniające serce wywierają pozytywny wpływ nie tylko na hamowanie procesów związanych z gwałtownym starzeniem się organizmu, ale także mogą być wykorzystywane w profilaktyce przeciwzawałowej i przeciwmiażdżycowej. O najważniejszych zaletach tabletek wspomagających serce decydują ich składniki. Można do nich zaliczyć:

  • Kwas acetylosalicylowy – działa przeciwagregacyjnie poprzez zmniejszanie zdolności płytek krwi do zlepiania się; chroni przed tworzeniem się zakrzepów i zatorów w naczyniach krwionośnych,
  • Naturalny, czysty olej rybi, będący nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 – niezwykle skutecznie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego,
  • Likopen – silny przeciwutleniacz – posiada właściwości zapobiegające występowaniu zawału serca; ogranicza ryzyko chorób nowotworowych,
  • Resweratrol – wzmacnia naczynia krwionośne.

Suplementy diety – dawkowanie

Należy spożywać po dwie tabletki przed śniadaniem i przed obiadem, obficie popijając wodą. Nie wolno przekraczać dziennej dawki.

To warto wiedzieć o błonniku

błonnik w proszku

O błonniku witalnym zrobiło się w ostatnich latach dość głośno, szczególnie wśród osób, które są na diecie odchudzającej, walczą ze zbędnymi pokarmami lub po prostu interesują się zdrowiem własnego organizmu. Na rynku pojawił się już zarówno błonnik w proszku, jak i błonnik w tabletkach, dlatego jest on wygodny w stosowaniu i wciąż przyciąga uwagę kolejnych osób. Dlaczego jest tak cennym składnikiem naszej diety? Co właściwie powinniśmy o nim wiedzieć?

Co to jest błonnik?

Błonnik jest to włókno pokarmowe trawione w układzie pokarmowym człowieka. Błonnik wchodzi w skład struktury komórkowej roślin. Jeszcze do niedawna uważano, że błonnik jest czymś w rodzaju wypełniacza i w związku z tym pełni właściwie niezbyt istotną rolę w naszym organizmie. Tymczasem nie jest to prawda. Błonnik pełni bardzo ważną funkcję w procesie trawienia.

Jak dzieli się błonnik?

Błonnik podzielić możemy na dwie grupy: rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny. Pierwszy to gumy, pektyny i śluzy roślinne. Ma on niezwykle istotną rolę do spełnienia ponieważ razem z wodą tworzy żelową substancję, która doskonale pokrywa ścianki układu pokarmowego, tworząc znakomitą ochronę. Reguluje on także poziom cholesterolu, cukru oraz pomaga w problemach z nadciśnieniem.

Błonnik nierozpuszczalny w wodzie to przede wszystkim celuloza, lignina oraz krzemionka. Odpowiada on przede wszystkim za właściwą perystaltykę drażniąc odpowiednio ścianki jelit.